Op veler verzoek weer verkrijgbaar, maar ook nét in een ander jasje. Een ode gevangen als verzamelalbum.
Want ja, het Chinees-Indische restaurant is een echt typisch Nederlands fenomeen. Nergens anders in de wereld wordt immers de Chinese en de Indische keuken samengevoegd tot één.
Al jaren is er een kentering gaande in horecaland. De echte Chinees-Indische restaurants, die jarenlang tot in de kleinste dorpen een vertrouwd gezicht waren, verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld. Ze worden omgebouwd tot sushi- of wokrestaurants, worden vervangen door hippe nieuwe horeca of sluiten simpelweg de deuren.
Als liefhebber van ontroerende treurnis en aandoenlijk verval trok journalist Mark van Wonderen zich het lot van dit verdwijnende culturele erfgoed aan en besloot alle nog bestaande Chinees-Indische restaurants van ons land vast te leggen. Dat resulteerde al in 5 drukken van Chin.Ind.Spec.Rest., een verdwijnend Nederlands fenomeen.
Maar nu dit tij niet meer te keren is, omarmen we het maar gewoon. Wat in ieder geval blijft: alle bijna 1.100 restaurants die Mark van Wonderen fotografeerde staan erin, net als alle feitjes en wetenswaardigheden.